Bleka med tandkräm

Bleka tänder med tandkräm, går det?

Du har säkert sett hyllrader med tandkrämstuber där det påstås att de ger dig vitare tänder, så varför ska man då bleka tänderna med ett tandblekningskit för hemmabruk? Räcker det inte med att man köper en schysst tandkräm så får man vitare tänder? Det skulle vara bra om det vore så men vi är ledsna att meddela att det inte funkar.

Tandkräm bleker inte tänderna

I Sverige är det inte tillåtet att ha blekmedel i tandkräm eftersom det skulle kunna missbrukas. Det är inte meningen att man dag efter dag året runt ska utsätta tänderna för blekningsmedel och det är något som många kanske skulle göra om det fanns i tandkräm. När man bleker tänderna med en tandblekning för hemmabruk gör man det bara under en period och sedan slutar man när man är nöjd med resultatet, åtminstone för en tid. Dessutom skulle det inte vara bra att gnugga medlet mot tänderna som man skulle göra om man borstade tänderna med en tandkräm som innehöll blekmedel.

Ljuger verkligen tandkrämstillverkarna?

Testfakta presenterade ett test av elva olika tandkrämssorter som påstod sig ha en ”Whitening-effekt” och de kom fram till att ingen av dem hade någon effekt för tändernas vithet. Testen som utfördes av Sveriges Provnings- och forskningsinstitut har förvisso några år på nacken men inget har förändrats nämnvärt sedan dess.

Så ljuger verkligen tandkrämstillverkarna när de påstår att du får vitare tänder av deras Whitening-tandkräm? Nja, inte riktigt, de framför en sanning med modifikation. När du använder tandkrämen slipas en del beläggningar bort från tanden som kan göra att de i bästa fall ser något vitare ut, men det är inte alltid denna typ av tandkräm är mer effektiv än en vanlig tandkräm. Och slipmedlet, som finns i de flesta Whitening-tandkrämer kan dessvärre skada dina tänder.

Nej, om du vill få dina tänder vitare i hemmet är det en tandblekning för hemmabruk som gäller, det skadar inte heller dina tänder.