Estetisk tandvård

Tandblekning är en del av den estetiska tandvården, en vård som syftar till att få dina tänder att se bättre ut. Estetisk tandvård har rötter som sträcker sig tillbaka till 1700-talet då den första tandprotesen av porslin skapades, men den vanliga tandvården sträcker sig längre tillbaka än så. Redan för 9000 år sedan borrade man tydligen tänder i nuvarande Pakistan enligt fynd som gjordes 2006.

Exempel på estetisk tandvård

Nu ska vi på blekatänder.se visa dig vad för slags estetisk tandvård som finns i Sverige, något som kan vara bra att veta för dig som inte bara är i behov av en tandblekning.

  • Om du har en sprucken eller avslagen tand kan du sätta in en porslinskrona. De ersätter inte din befintliga tand utan lägger sig som ett hölje över tanden. Idag är dessa porslingkronor så välgjorda att de ser ut som en vanlig tand. Funkar även för riktigt missfärgade tänder då inget annat hjälper.
  • En porslinsbro, eller porslinsbrygga/tandimplantat, ersätter en eller flera förlorade tänder. Ser mycket naturligt ut.
  • Skalfasader täcker inte hela tanden som en porslinskrona gör utan bara den del av tanden som är skadad.
  • Om du har sneda tänder går det att fixa med en tandställning som måste sitta i munnen under 1 – 2 år eller använda dig av Inman Aligner som är en snabbare och modernare metod. Då sätter man i en slags räls i munnen och efter 6 – 16 veckor blir tänderna raka och fina.
  • Korrigering av tänder. Om du tycker att dina tänder är fula, kanske för att de är små eller för att du tycker att dina hörntänder är för stora och vassa, går det att korrigera. Det kallas för Smile Design.
  • Tandblekning är förmodligen den vanligaste estetiska tandvården idag sedan man kunde börja bleka tänderna hemma.