Undvika tandblekning

De flesta människor kan bleka tänderna utan att få några som helst biverkningar, men det finns tillfällen då det inte är lämpligt att bleka sina tänder, varken hemma eller hos tandläkaren. Eftersom vi inte vill att folk ska skada sitt tandkött och sina tänder kommer vi här på blekatänder.se nu visa dig när du inte bör bleka tänderna.

  • Ilande tänder. Om du har ilande tandhalsar är det inte lämpligt att bleka tänderna eftersom ilningarna kan förstärkas av tandblekningen. Du bör först komma tillrätta med ilningarna genom att till exempel använda en tandkräm som motverkar fenomenet, och först när du är säker på att ilandet helt försvunnit kan du testa att bleka tänderna.
  • Blottade rotytor. Exempelvis snusande kan göra att roten på tänderna blottläggs och då är det sällan lämpligt att bleka tänderna eftersom tandrötterna är känsliga.
  • Känsligt tandkött. Om du har ett tandkött som ofta blöder när du borstar tänderna bör du komma tillrätta med detta innan du använder dig av en tandblekning.
  • Tunn emalj. Om din tandläkare har sagt att din tandemalj är tunn och skör bör du avstå från att bleka tänderna.
  • Graviditet. Det finns ingen forskning som säger att det inte är lämpligt att bleka sina tänder när man är gravid, men eftersom det knappt har gjorts några undersökningar inom området bör du för säkerhetsskull avstå från att bleka tänderna när du är gravid. Det är dessutom vanligt att man har extra känsligt tandkött när man är gravid.